luni, 31 martie 2008

DEPRESIA...noul trend al sezonului!!!


Cele mai vehiculate vorbe in randul tinerilor au devenit : "Sunt intr-o depresie si n-am chef de nimic." , "Simt ce nu mai fac nimic in afara de lucru si asta ma aduce intr-o stare de depresie." sau "O fi astenia de primavara sau rutina zilnica...dar chiar sunt intr-o depresie". Contextele multiple...sensul comun DEPRESIA... Lucrurile aste le aud in fiecare zi....fie de la colega de garsoniera (care desi abia a implinit 20 de ani, lucreaza si e din ce in ce mai independenta simte cum viata trece pe langa ea :O ), fie de la colega de lucru care a cazut prada rutinei (asta desi locul de munca....well...probabil e ceea ce viseaza orice tanar student...fara sefi care sa te streseze, fara reguli prea stricte si cu posibilitatea de a castiga venituri "suplimentare"). Pana cel mai "mediatizat cuplu" din facultatea de jurnalistica (tin neaparat sa mentionez ca este vorba despre Vlad si Mihai, alias "verii") da semne de depresie. Se pare ca si in cazul lor rutina si uneori...noaptea...lipsa unei prietene,isi lasa amprenta. :)) Uneori imi aud si eu "vocea inconstienta" a costiintei cum cade in depresie....Pe strada, lumea din ce in ce mai trista, tinerii plini de frustrari si superficiali, soferii in trafic vesnic iritati....sindromul universal valabil: depresie (care se manifesta prin tristete, lipsa de chef..de orice fel, irescibilitate etc etc).

Sa presupunem ca acum ca am diagnosticat problema, am putea sa facem ceva pentru a remedia situatia. Adevarul e ca totul se intampla doar in mintea noastra...acolo ia nastere fenomenul...si tot de acolo porneste si remediul cu efect garantat. In agitatia zilnica uitam sa ne bucuram de lucrurile marunte, uitam sa pretuim ceea ce avem si tindem mereu sa ne intristam pentru ceea ce nu am obtinut, inca. Desi viata e scurta, cert este ca avem timp pentru toate!Avem timp sa alergam in stanga si'n dreapta, avem timp sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou. Avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam, avem timp sa ne facem iluzii, sa ne urmam visele, avem timp pentru ambitii si boli. Avem timp sa gasim raspunsuri la toate intrebarile pe care ni le punem, avem timp sa sfarmam un vis si mai apoi sa-l reinviem, avem timp sa ne facem prieteni si mai apoi sa-i pierdem, avem timp sa avansam profesional, avem timp sa invatam lectii pe care mai apoi sa le uitam. In viata asta chiar avem timp pentru toate, asa ca o zi proasta sau o nereusita nu trebuie sub nicio forma sa ne descurajeze si sa ne intristeze.

Sunt cateva lucruri pe care daca le acceptam, fara a incerca sa le gasim explicatii logice (sa le acceptam ca fiind firesti), s-ar putea sa ne scutim de multe momente de tristete:

1. Nu vei putea face niciodata o persoana sa te iubeasca si atunci tot ce-ti ramane de facut este sa fii o persoana iubita.

2. Oricat ti-ar pasa tie, altora s-ar putea sa nu le pese.

3. In viata nu conteaza ce ai, ci pe cine.

4. Nu conteaza ce li se intampla oamenilor, ci ceea ce poti face tu pentru a-i ajuta.

5. Poti continua inca mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti.

6. Indiferent cat de bun iti este un prieten, tot te va rani la un momentdat si va trebui sa il ierti.

7. Indiferent cat de mult suferi, lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta.

8. Trecutul si circumstantele ti-ar putea influenta prezentul si viitorul.

9. Numai tu esti responsabil pentru ceea ce devi.

10. Uneori trebuie sa pui persoana pe primul loc, nu faptele sale.

11. Doi oameni care privesc accelasi lucru, vor vedea ceva total diferit.

12. Sunt oameni care te iubesc dar nu stiu sa o arate.

13. Daca cineva nu te iubeste cum vrei tu, asta nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul

14. VIATA NU SE MASOARA IN NUMARUL DE RESPIRATII, CI IN MOMENTELE CARE ITI TAIE RESPIRATIA.

15. E loc sub soare pentru toata lumea, mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra.

Niciun comentariu: